Zelf animaties maken. Ik testte 4 programma’s

Snel een eigen animatie (motion graphics) maken? Ik probeerde 4 DIY software tools uit: GoAnimateRawshortsRenderforest en Biteable.

  1. GoAnimate bestaat al sinds 2007 en is het bekendste doe-het-zelf programma. De stock-poppetjes herken je vast en zeker van diverse uitlegvideo’s op YouTube. Ik haakte snel af want zonder Flash kom je nergens. Je moet Flash installeren maar daar heb ik geen zin in; het is allang bekend dat Flash ophoudt te bestaan. Het team van GoAnimate werkt achter de schermen heus aan een HTML5 versie, zo verzekert de helpdesk me, maar ik geef het op. Je kunt nl. slechts 14 dagen gratis uitproberen en daarna zit je sowieso vast aan 300 dollar per jaar.
  2. Over Rawshorts was ik in eerste instantie enthousiast. De editor heeft een supermakkelijke interface en een bestaande template was zo bewerkt. Echter, toen ik wilde publiceren liep ik telkens aan tegen de melding dat ik premium elementen in mijn video had, die zichtbaar (moeten) zijn met een paarse ster. Nadat ik 3 elementen had verwijderd en ik geen enkele paarse ster meer kon vinden, bleef de melding oppoppen. Irritant! Met geen mogelijkheid kwam ik er achter (ook niet na neuzen in de support- en blogartikelen) waar die premium elementen in mijn video zaten. De muziek had ik al verwijderd, maar nee helaas. En als ik probeer mijn video na te bouwen vanaf scratch met een blanco template? Niet te doen! Daar moet je echt ervaring voor hebben of uren de tijd om alles uit te proberen. De betaalde upgrade van 588 dollar per jaar gaat me echt te ver.
  3. Bij Renderforest haakte ik vrij snel af op de editor interface, maar dat kan zeker komen omdat Rawshorts zo makkelijk was. Ik vond Renderforest een uitdaging waar ik geen zin meer in had. De betaalde pro versie kost 350 dollar per jaar.
  4. Tot slot, Biteable. Ik ben enthousiast. De editor is echt heel makkelijk (vergelijkbaar met Rawshorts), keuze uit vele templates en na een gratis proef, heb ik de betaalde upgrade van 99 dollar per jaar aangeschaft. Zie hier mijn 1e resultaat van 15 minuten knutselen en 3 minuten renderen (lees: wachten tot alle pixels in de video zijn ‘gebakken’):

Je kunt kiezen uit vele templates en geanimeerde slides op Biteable. Maar ook je eigen videomateriaal, foto’s, logo’s uploaden en een plek geven in je animatie. Veel plezier!